З яким “багажем” повинен підійти дитина до школи? Що йому дійсно потрібно знати і вміти, щоб бути успішним і не зазнавати труднощів у навчанні? Практично на всіх мовах світу вік від 3 до 7 років називається дошкільною. Це вік формування навичок, необхідних для систематичного навчання.

Школа – важливий етап в житті кожної дитини, шкільна успішність проектується на подальше життя, тому батькам хочеться, щоб дитина підійшла до школи максимально підготовленим. Що потрібно знати майбутньому першокласнику, і як повинен він себе вести ?

 

Чому і як ми вчимо малюків?

         Існує ціла індустрія по підготовці дітей до школи. Практично з самого народження іграшки малюка починають ділитися на розважає і розвиваючі . Саме граючи, дитина оптимально розвиває якості, які допоможуть йому в школі: увага, концентрацію, пам’ять, кмітливість, посидючість, дрібну моторику і логіку. У що грати? Так у що завгодно! Загадувати і відгадувати загадки, рухатися до перемоги в улюблених настільних іграх-“бродилка” або напружувати умок, із захопленням збираючи логічні пазли. Кожен сучасний батько знає, що малюк має бути готова до школи, і чим раніше почнеться ця підготовка, тим успішніше дитина буде не тільки в школі, але і в житті. ” Після трьох уже пізно “- девіз прихильників раннього розвитку. Вони абсолютно впевнені: чим раніше почнеться інтелектуальний розвиток, тим простіше буде дитині адаптуватися в шкільному житті. Книга – головне джерело знань, тому розвиваюча книжка – основний супутник будь-якої дитини від коляски до 1 вересня. Прописи, букварі, збірки вправ, тести на логіку давно перестали бути атрибутами шкільного життя і повним складом перейшли в життя сучасного дошкільника. За статистикою, 80% дитячих книг, випущених в Україні, присвячені саме підготовці до школи. Попит народжує пропозицію. Займатися важливою справою підготовки дитини до школи повинен тільки фахівець. У кожному районі будь-якого міста є не менше десятка шкіл для дошкільнят. Там постійна ажіотаж. Маленькі діти вчаться читати і рахувати, заповнюють прописи і гризуть граніт науки молочними зубами, щоб підійти до шкільної парти готовими до всього. Починати заняття з підготовки до школи потрібно не пізніше 4 років. Створюється враження, що посадити дитину за парту, щоб продовжити шкільне дитинство на 2-3 роки, – головне завдання батьків. І ось, нарешті, починається школа. А з нею і шкільні проблеми , звинувачують в яких за звичкою стала вже рідною за ці 7 років підготовку – недостатність академічних знань і погану техніку читання … Але ж шкільна успішність визначається не кількістю написаних до 1 вересня палиць і не швидкістю читання книг. В основі успішного шкільного навчання лежить готовність дитини впізнавати і приймати світ, комфортно і вільно відчувати в цьому світі себе. Це так просто і так складно одночасно.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *